Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě dodám, že jsem nepsala nic o tom, že zákaz kouření ve spolčených veřejných prostorách je už prakticky všude v Evropě, nově také v Rusku a Číně, v USA už desítky let, protože to psali už blogeři přede mnou. Zcela s nimi souhlasím, že naši poslanci promarnili příležitost se o krok opět přiblížit k civilizované části světa.

Protiargumenty i v této diskuzi ukazují, že se nejen politici, ale i velká část veřejnosti nechala zmanipulovat kuřáckou lobby :-(, a že se jedná o běh na hodně dlouhou trať. To mi v tomto případě vadí, přestože jinak mám dlouhé tratě ráda (letos jsem uběhla 5 maratónů).

2 4
možnosti
RJ

R69a56d56e19k 15J75a20r16o83š

26. 5. 2016 14:35

V USA je v řadě států kouření v restauracích a barech povoleno. Taktéž v Japonsku. I v Německu a zejména v Rakousku si přes určitá omezení v barech zakouříte. V Holandsku byl původně úplný zákaz, nyní již v barech kouřit lze.

Tak tady nemystifikujte lidi s tou "civilizovanou částí světa".

2 0
možnosti
Foto

Příspěvků je hodně, tak odpovím souhrnně. Argumenty, že jsou i jiné zápachy - ty nezpůsobují smrtelné nemoci. Znala jsem osobně lidi, kteří zemřeli evidentně v důsledku kouření, včetně například matky 5 dětí, z nichž se potom některé (ty nejmladší) stali dětskými kriminálními živly. A zřejmě jste také znali Borise Rosnera, Michala Dočolomanského, Jaroslavu Moserovou, Paula Newmana,... To, že je rakovina plic nejčastější příčina úmrtí mužů v Evropě, nebo, že v zemích, kde zakázali kouření se snížila úmrtnost v důsledku nemocí z kouření, je statisticky zjištěno.

Jistěže je zdraví škodlivých víc věcí, ale kouření je nejhorší také tím, že ohrožuje, na rozdíl na příklad od obezity, i zcela nezúčastněné lidi.

Pokud jde o nekuřácké restaurace - je jich stále velice málo. Moji přátelé a kolegové jsou nekuřáci, a vím jaký je problém najít čistě nekuřácký prostor pro skupinu lidí. Zařízení, kde jsou tzv. stavebně oddělené prostory, jsou kuřácké.

Souhlasím, že je špatně, že stát neomezuje výrobu a distribuci cigaret - píšu také o bezpáteřnosti politiků ve směru k výrobcům cigaret. Nicméně, je už vypočteno, že zisky z daní na cigarety jsou menší než léčení nemocí z kouření.

Hlavní smysl článku je v tom, že poukazuje na následující rozdíl: Je zakázáno vyhláškami spousta věcí, které neohrožují zdraví a životy, nejsou nijak společensky nebezpečné, kolikrát nedávají ani smysl, přesto to nikomu nevadí a nevolá o omezení svobody. V článku je tučně proloženo, že zákaz kouření je zákaz poškozování zdraví a životního prostředí (zhoršování kvality už tak špatného ovzduší). Takový zákaz je zcela v pořádku. R^

3 3
možnosti

"kouření je nejhorší také tím, že ohrožuje... i zcela nezúčastněné lidi"

Tedy 8-o zírám. Jak mne ohrozí na zdraví skutečnost, že naproti je hospoda, kde se normálně kouří, ba přímo hulí?

2 5
možnosti
ZB

Karma.Přesně tak,nikdo se nepozastaví třeba nad tím,že jsou na trhu zakazovány prodávat třeba zdravotně závadné dětské hračky.Každý to chápe,jde přece o zdraví dětí.Nikdo nekřičí,že je omezována svoboda podnikání,nikdo neargumentuje tím,že ve vlastní prodejně ho nesmí nikdo omezovat a bude si prodávat co chce...

4 1
možnosti
MB

Nikomu není zakazováno hrát si se zdravotně závadnými hračkami.

Zakázáno je vyrábět a prodávat věci, které nesplňují určité aktuální normy (a které lze vyrobit jinak a líp).

To je trochu rozdíl. ;-)

Jestli si vaše dítě bude hrát s kačenkou ze 70.let, nikdo vás kvůli tomu stíhat nebude.

0 0
možnosti
VM

Napadá mě jediná reakce na tento článek. Zakažme, pro začátek alespoň ve městech, jezdit autům. Dají se proto použít zhruba stejné argumenty :-)

2 2
možnosti
JP

A víte, že už někde to funguje

0 1
možnosti
JT

Poslanci kuřáci to shodili se lživou výmluvou o kuřárnách v restauracích, že prý by to byl vlastně prokuřácký zákon. Není to pravda. Ve firmách, kde tyto kuřárny zrušili je kuřáci velmi brzy přestali využívat, protože ten smrad z jejich cigaret v malém prostoru i jim byl nesnesitelný. Platí, že normální je nekouřit a platí, že kuřáci smrdí.

6 0
možnosti
MB

Jak to, že to není omezování svobody?

Ano, kouření je nezdravá neřest...a je zcela v pořádku garantovat nekuřákům nekuřácké veřejné prostory.

Ale proč zakazovat provozovatelům zařízení vymezit oddělenou část prostor pro ty, kteří si chtějí nebo potřebují zapálit, případně pro pro ty, kteří to vědomě tolerují? Nikoho nic nenutí nekuřáky tento prostor navštěvovat a sdílet. Ti mají garantovanou nekuřáckou část.

Nejsem příznivec kouření...ale zákazy provozování zařízení, kde si ve vyhrazené části muže člověk u piva zapálit...to za omezování svobody považuji. Stejně jako řadu osvícených a pokrokových komunistických zákazů (porna, hazardu, "nekvalitní" a nepochopitelné hudby atd).

Prostě je to diktát "pokrokových osvícenců", kteří mají v jádru správný názor...ale ten prosazují až za hranice zdravého rozumu a svobody.

4 1
možnosti
JT

Jestliže jste kuřák, bránite svůj odporný zlozvyk. Jestliže ale nejste, zamyslete se nad sebou, protože máte v hlavě zjevne zmatek.

2 2
možnosti

Mě teda spíš než chodící zapálený cígo vadí na ulici jedoucí smradlavý auta. Taky mě zaujalo tohle "nebo se jedná vysloveně o nesmysly, třeba zákaz používání masážních žínek v páře." Do páry sice nechodím, ale když se někdo v sauně drhne kartáčem a stříká to všude kolem, nejradši bych mu to taky zakázal. Jinak ovšem jsem pro to, aby se v podnicích nekouřilo, protože třeba ba diskotékách to fakt mladý může ke kouření nalákat, zbytečně. A většině kuřáků co znám to opravdu nevadí, žádnej si ještě třeba nestěžoval, že kvůli pitomýmu zákazu vykouřil za večer místo celé krabičky jen pět kousků;-D

0 0
možnosti

místo vadí má být obtěžuje, to jen pro úplnost a jazykový puristy:-)

0 0
možnosti
RH

R12a14d33e19k 91H69o51d33a31ň

26. 5. 2016 11:59

Samozřejmě že je, a implikace že "nechtít zákaz kouření ~= propagovat kouření" je chybná. Jsem nekuřák, kuřáci mi vadí (obzvláště soused od kterého ten puch jde ke mně), ale současně nechci aby to omezoval zákon. Prostě proto, protože množství zákazů a příkazů roste exponenciálním tempem, a já skutečně nestíhám číst a řešit co vše mám plnit a neporušovat, abych se mohl nazývat slušným občanem. Protože to množství zákonů produkované zákonodárci je naprosto absurdní, často k nim neexistují ani výklady, a ve výsledku to jen zákony devalvuje.

Minimálně deset let jsem nebyl v kuřácké restauraci, kavárně ani v ničem podobném, protože mám na výběr. Pravda, občas se projdu víc, ale to se projdu tak jako tak protože mám rád dobré jídlo. Co chcete dál, zakazovat prdění? Agresivní parfémy? Všecko?

9 0
možnosti
Foto

Ano! Zakázat prdění, parfémy, kapustu, květák, stará auta, všechna auta, hrochy. I ta liška obecná smrdí strašně.

Já jsem takový svobodomyslný pták. Takže radši míň zákazů.

3 0
možnosti
Foto

Jsem zapřísáhlý nekuřák. Ale omezení kouření ve vlastní hospodě (vlastní nemovitosti), kde jsem jediný zaměstnanec mi připadá omezení svobody.

Když si dám na dveře cedulku s označením, že se tam kouří, nemám žádné zaměstnance, kterým by to vadilo, tak v tom nevidim problém. Já tam chodit nebudu a ostatní ať se staví na hlavu.

8 1
možnosti

dobře, ale když tam kouřit nebudete smět, zdravotně na tom jen a jen vyděláte, což oceníte třeba ve stáří;-D

2 1
možnosti
AB

Dokola jedno a totéž. Kouření vadí, ale smrad z různých parfémů, či jídel nikoliv? Někomu třeba ano. Pro někoho může být odpudivý třeba pohled na stopadesátikilovou matrónu cpoucí se dorty. Nechme konečně každému jeho prostor a možnost výběru. Nekuřák může jít do nekuřácké hospody a kuřákovi chcete upírat právo jít do kuřácké? Kouření podle vás škodí nekuřákům? Tak začněte kouřit a budete mít po podobných starostech;-D

5 3
možnosti
ZB

Znáte snad někoho kdo by zemřel kvuli smradu z jídla nebo parfému na rakovinu plic?Ten Váš argument je opravdu dost "okamurovský"...

0 1
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1439x
Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.