Diskuse

Proč chudneme

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Můj známý s inženýrským diplomem se také nějaký čas trápil v české s.r.o. od nevidím do nevidím za podprůměrný plat aby  nyní  klidně, spokojeně a za trojnásobný peníz dělal v Německu u pásu. 

Jiný se zase v životě řídil heslem "to co šikovně vyženíš nemusíš poctivě vydělat ani za celý život." Ke spokojenému životu mu stačí učňovský list.

Inu každý systém vyžaduje trochu jiné strategie koexistence a Vy jste zdá se přecenila význam vzdělání. 

Ani to dnes tolik vzývané technické vzdělání není a nemůže být samo o sobě garancí vysokého životního standardu lidí.:-)

2 0
možnosti

Nezlobte se na me, ale pokud si nedokazete najit praci se dvema VS technicke oboru, tak chyba neni na strane "systemu". Chapu, ze nekdy jsou dobra obdobi, nekdy horsi... Obojim jsem si prosla. 

Jste moc kvalifikovana? Tak to proste do zivitopisu neuvadejte, kdyz vite, ze vam to skodi. Zivotopis prizpusobte tomu, co pozaduje zamestnavatel, neuvadejte pro nej irelevantni veci.

2 3
možnosti
Foto

Asi to tu od ideologů nové doby pěkně slíznete (také jste si všimla, že jich nápadně ubývá?).

Krátce po převratu mi jeden emigrant (který si na chvilku zaskočil do rodné země) svěřil chmurnou prognózu, že politickou totalitu brzy vystřídá totalita peněz. Tehdy jsem mu dílem nerozuměl a dílem nevěřil (něco takového si přece v demokratické a svobodné zemi lidé nenechají líbit!).

Nevím, jaké to je jinde ve světě (i na cestu do Prahy musím hodně šetřit), ale za posledních dvacet let jsem pochopil, proč u nás měli komunisté tolik přesvědčených stoupenců, kteří nad oběťmi režimu neuronili slzu (na rozdíl ode mě si pamatovali "staré zlaté časy" svobodného trhu).

3 0
možnosti

No jo - a Vy byste chtěl totalitu pečených holubů, snášejících se z nebe, ne?

  Já jsem ty, kdo pamatovali meziválečnou republiku, zažil. Slzy ronily zprvu každý den. Ony slzy nekonec vždy vyschnou.

1 1
možnosti

„Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků…Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím. Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, pokud se za mého volebního období nezlepši životní úroveň v ČSFR, sám odstoupím z funkce. V budoucnu se podle mého mínění musí prezidentský úřad vymezit. Prezident nemůže mít tak velké pravomoci‚ jaké má dnes. Pro mě není rozhodující, s jakým slovem jsou sociální jistoty spojovány,ale to, jaké jsou. Já si představuji, že by měly být daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismem. Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovím vám: O republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději,že i člověk poslouží jí. Za svůj třetí úkol považuji podporu všeho, co povede klepšímu postavení dětí, starých lidi, žen, nemocných, těžce pracujících,příslušníků národních menšin a vůbec všech občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní. Žádné lepší potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíce potřebují.Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální stresy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají.Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by to mohlo oslabit naši povinnost samostatně,svobodně, rozumně a rychle jednat. Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v niž se nebudeme dělit na otroky a pány.

1 0
možnosti

Toužím po takové republice víc než kdo jiný. Náš stát by už nikdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoliv jiného. Musíme sice od jiných mnoho brát a mnohému se učit, ale musíme to po dlouhé době dělat zase jako jejich rovnoprávní partneři, kteří mají také co nabídnout. Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na ně pozor! Ptáte se s údivem,jestli bude inflace, jestli bude zdražování? Mnohokrát a jasně tato vláda řekla ve svém programovém prohlášení, včetně dalších dokumentů a ministři na svých tiskových konferencích, že jejich úsilím je, aby přechod od neekonomiky k ekonomice byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti nezaměstnanosti,bez jakýchkoliv sociálních krizí nebo podobně. Jestli se sem tam pohne cena cigaret nebo něčeho, to v téhle chvíli nevím, zatím je snaha, aby se nehýbalo nic, alespoň v nejbližších měsících. Žádné gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme.Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme. Podle mého mínění nesmí náš stát šetřit na investicích do školství a kultury…Také náš mnohokrát deklarovaný úmysl provést reformu tak, aby nevedla k velkým otřesům, velké inflaci, nebo dokonce ke ztrátě základních sociálních jistot, musí naši ekonomové přijmout prostě jako úkol, který jim byl zadán. Zde neplatí žádné: NEJDE TO.“

1 0
možnosti

Pokud si někdo nepřeje být ohrožen chudobou nebo sociální deprivací, stačí nebýt:

- starý

- nezaměstnaný

- invalidní nebo dlouhodobě nemocný.

Určitý problém je v tom, že máloco z toho ovlivníte vlastní vůlí...

2 0
možnosti

Chudobou rozumíte co?  Statistický (v tomto případě opravdu jen vymyšlený /proč ne 50 % či 70 % mediánu)?  Nebo nemít co do huby.  Já to druhé - a takových není ani většina seniorů, ani většina dlouhodobě nemocných a nejspíš ani většina invalidů.

1 0
možnosti
Foto

Beru to jako názor jednotlivce, někdo je na tom líp, někdo není.

Ale dávám karmu za výstižné popsání podstaty problémů, které nás přivedly do současného stavu. Nechci naříkat, že se máme špatně, ale mohlo být výrazně líp. Slibovali nám dohánění tradičních demokracií a zatím se nám stále rychleji vzdalují. A realitu jednotlivců, tedy skupiny se stejnou životní úrovní, nevystihují ani HDP ani žádné mediány. Klesáme totiž v produktivitě práce, zhoršuje se parita kupní síly a pod.

Vám nezbývá, než dál hledat a zkoušet. Někde nebo něco musí vyjít.

2 0
možnosti

Autorka napsala svojí zkušenost. Je to moc dobrý a smutný článek... Možná by stálo za to, pokusit se uspět v zahraničí, nemám žádnou radu, myslím si, že je tom podobně víc vysokoškoláků.

2 0
možnosti
Foto

R17o33m64a24n 28K86o69z52e83l

20. 6. 2015 22:05

Je to dost zdlouhavé - k předposlednímu odstavci - firma nemá přece povinnost platit vysokoškolákovi více, spíše se bojí člověka s VŠ dát na místo, kde stačí střední škola, protože taková práce bývá obvykle rutinní a bojí se, že by ji člověk s titulem nevydržel a utekl, protože práce vysokoškoláka má být tvůrčí.

1 1
možnosti
Foto

Jak jste na to přišel, že nemá "povinnost platit vysokoškolákovi více"? Proč myslíte, že se učí člověk něco 5 let navíc?

0 2
možnosti

Nevím, čím u nás jezdíte. Já jezdím klimatizovanými rychíkovými vlaky (pokud jedu vlakem), které nedrncají.

   Nakupuji na rohu u pekaře (Praha) chřupavé rohlíčky a zejména houstičky a domácí koláče (a té marmelády nebo borůvek!). Chce to vybírat.

  Kolik let že před revolucí jste pracovala (když jste v roce 1989 byla v prvním ročníků.

   Dál nebudu rozebírat. Máme se lépe - bez hledu na to, že Vás VŠ pořádně nenaučila ani co je průměr - ale prosím, suďte podle mediánu (mimochodem - je na cca 90 % průměru, což evidentně prokazuje relativně nízké rozpětí mezd).

    Nevím, zač utrácíte. Mám (léta již důchodce) spíše problém kupovat si nové věci proto, že ty staré pořád drží a já nejsem zvyklý užitečnou věc vyhodit (pravda, jsou výjimky).  Za mlada, když jsem četl, co jsem viděl jsem chodil do knihovny (neb na knihy nebylo). Nefungovalo by to i dnes?

     Po Evropě jsem jezdil až teprve v předdůchodovém a důchodovém věku. Do Egypta či New Yorku jsem se podíval až jako důchodce. Cestu po parcích na západě USA jsem si (společně s manželkou) věnoval k šedesátinám.

    Že se nemáme jako na západě? Ovšem. Tam neměli čtyřicetiletou devastaci. (Na okraj: Víte, že východní země Německa mají dodnes jen 85% životní úroveň? Před běžný vnitrostátní transfer z bohatších částí SRN. Přes mnohaletou zvláštní solidární daň z příjmů, jsoucí do nových zemí. Bez ohledu na to, že dotace z EU dostávali dříve než my? My jsme se museli bez těchto opor obejít. Víte to? Že se divíte, že nemáme úroveň zemí dlouhodobě nedevastovaných.)

  Jen na okraj - prokazatelně bohatnema. V HDP, průměru příjmů, průměru i mediánu mezd.  My - to je suma lidí v tomto státě. Nikoliv názor jednotlivce.

11 3
možnosti
Foto

Já jsem napsala "příjemně klimatizované". Nemyslím ty, kde si musíte zakrýt průduchy, abyste nenastydl. Jistě ve farmářských prodejnách jsou kvalitní potraviny. Však jsou taky pro normální lidi cenově nedostupné. Jinak vám gratuluji - jste opravdu výjimka, kdy v důchodu můžete jezdit do USA a podobně.

0 1
možnosti
Foto

A63l54e66š 12P57r46a70g48e67r

20. 6. 2015 21:27

nejlepší blog roku! R^ máte mou úctu

1 7
možnosti

Tak tento blog je více méně pouze o brečení nad životním neúspěchem.

8 3
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1439x
Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.