Zdravější potraviny?

23. 06. 2019 23:53:06
Taky jste si všimli, že rohlík loupák, který jsme v dětství považovali za velkou pochoutku, nemá s tím původním loupákem nic společného?

Tedy kromě toho, že je to pečivo. Však se taky dnes nazývá "makovka", můžete namítnout. Pro mě je to jedno, důležité je, že toto pečivo bez chuti a zápachu posypané pichlavým mákem, je mi na rozdíl od loupáku, na nějž si pamatuju z dětství, něco, čemu se raději vyhnu. Kdyby na něj nebyla rodina zvyklá a občas ho nevyžadovala, nikdy bych ho nekupovala. Nejde zdaleka jen o sladké pečivo, i když na něm se příklad "zdravých", tedy přesněji "zdravějších" potravin, (protože všechno z bílé mouky je přece z podstaty nezdravé), ukazuje rozdíl nejlépe.

Nevím přesně, kdy jsem začala pozorovat, že některé moje dříve, a tím myslím, tak před třiceti a více lety, oblíbené potraviny mi přestaly chutnat. Není to stařecké vzpomínání na mládí a idealizování si všeho, co si z té nekonečně vzdálené doby pamatujeme. Sami výrobci totiž zveřejňují informace, že chtějí zdravější potravu pro obyvatele, a tak snižují v potravinách obsah takových hrozných přísad jako je cukr, sůl, tuky, koření. Prostě všechno musí mít snížený obsah těchto nebezpečných škodlivin. V některých případech nenápadně zmenšují i vlastní výrobky. Dokonce se předhánějí, kdo ty zdravější cukrovinky, pečivo, dorty, kompoty, bude mít zbavené většího množství těch příšerných nebezpečných ingrediencí.

Nejde ale v některých případech jen o přísady, ale přímo o složky potravin, které obsahují jaksi ze své podstaty. Například je to lepek nebo laktóza. Nejsem odborník na potravinářství, ale najde se jistě řada dalších složek. Uvědomělí lidé vidí v konzumaci zdravých potravin velkou příležitost, jak pracovat na svém zdraví, ale především ukázat, jak jsou moderní a in. Proto si dobrovolně předepisují sami sobě diety, které opravdu nemocní podstupují nedobrovolně a obvykle je berou jako trest.

Přemýšlím proč přes všechnu snahu výrobců a obchodních řetězců o co nejširší sortiment odtučněných, nesladkých a neslaných hnusných výrobků, přes zákaz nabídky pamlsků ve školních automatech, je čím dál tím víc obyvatel obézních, trpících cukrovkou, rakovinou a dalšími tzv. civilizačními chorobami. S takovou péčí by nás měly tyto nemoci z nezdravé výživy přece opouštět. Přemýšlím, proč za doby mého dětství byl ve třídě jeden tlustý kluk nebo holka, jenž se neustále cpal jako otesánek, zatímco ostatní děti, které jedly sladké, mastné a slané pokrmy, včetně bonbónů, čokolády, coly, slaných pražených oříšků a brambůrků, sladkých limonád a dalších zakázaných pamlsků, měly normální postavu, žáci základní školy neměli převislé břicho a dospívající dívky celulitidu, jak je dneska možné vidět.

Napadá mě několik možných důvodů, hlavně tedy dva, asi přijdete na další. Děti se přirozeně a dobrovolně pohybovaly velkou část dne venku, a tento návyk si přenesly do dospělosti. Znáte asi taky hřiště nebo atletické škvárové dráhy zarostlé trávou, jak na ně noha sportovce roky nevstoupila. Nevím, jestli si druhý důvod můžu vůbec odvážit napsat, aby můj blog nebyl dán do klatby a já prohlášená za kacíře. Napadá mě, jestli náhodou to zdravé jídlo zbavené kalorií a látek s povzbuzujícími účinky nedodává málo energie nejen ke sportu, ale k jakékoliv činnosti, včetně myšlení.

Autor: Eliška Anna Kubičková | neděle 23.6.2019 23:53 | karma článku: 24.31 | přečteno: 822x

Další články blogera

Eliška Anna Kubičková

Obezita není sexy

Po roce a půl home-officu jsem začala dojždět do zaměstnání a všimla jsem si extrémního množství lidí s nadváhou.

12.9.2021 v 14:00 | Karma článku: 23.32 | Přečteno: 864 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 348 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 291 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 511 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1411

Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...