Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Supernova Stanislava Grosse

Odchod každého člověka je smutná záležitost, tím spíš ve věku, kdy by mohl mít ještě téměř jednou tolik let před sebou. Zpráva o odchodu Stanislava Grosse na věčnost mě však zasáhla ještě z jiného důvodu. Původně jsem chtěla článek nazvat „Stanislav Gross očima vrstevnice“.  

Když jsme v roce 1989 chodili se spolužáky na demonstrace, stáli u školy s páskami na rukávě, místo výuky debatovali na besedách, dívali jsme se do budoucnosti s velkou nadějí, byli jsme mladí a plní ideálů. Některé moje vrstevnice šly z nadšení z revoluce pracovat do parlamentu, jedna kamarádka se dostala až do kanceláře Pražského hradu, (a později mě požádala, abych nikomu neříkala, že tam pracovala). Osobně si myslím, že právě naše generace narozená v době, kdy se bořily staré pořádky, kdy se začal hrát rokenrol a nosit dlouhé vlasy, měla v sobě toho správného „revolučního“ ducha. Myslím si, že o deset let mladší ročníky, kterým se občas říká „Husákovy děti“ už byly příliš krotké a neprůbojné. Moji známí a kamarádi, kteří se narodili v 70. letech, vykazují daleko větší sklon k maloměšťáctví a nechuť ke změnám a rebeliím, než jsme měli my.

Píšu to proto, že úspěšní mladí lidé z mojí generace, mezi nimiž Stanislav Gross byl možná nejvýraznější, byli pro nás v určitém smyslu, když ne přímo vzory, tak určitě symboly. Pro nás, kteří jsme začali chodit do školy za tuhé normalizace na počátku 70. let, léta dospívání prožívali obklopeni rudými hvězdami a nápisy provolávající slávu Sovětskému svazu, a značkové oblečení viděli jen za výlohou tuzexu, byla revoluce jako zázrak, jako sluneční světlo a čistý vzduch na konci tmavého zatuchlého tunelu se slizkými vlhkými stěnami. Jestliže se někdo z této generace poznamenané pokřivenou marxistickou výchovou, vypracoval a uspěl v nové době, byla to pro nás naděje, že naše generace není ještě ztracená, že může i každý jeden z nás něco dokázat. I když to později zdaleka každému nevyšlo, i přesto, že se později ukázalo, že ti, které jsme obdivovali, měli svoje chyby a někdy používali až příliš ostré lokty, tehdy to vypadalo jinak, dívali jsme se jen dopředu. Jistě někteří prozíraví lidé, jako například Karel Kryl, už viděli brzy, na začátku 90. let, že rozjetý vlak směřuje na odstavnou kolej. Většinou jsme ale cítili vítr ve vlasech, když jsme se dívali z okénka, a vlak uháněl krajinou bez ostnatých drátů a zakázaných území vyhrazených spřátelené armádě.

V jedné, asi deset let staré básni, jsem napsala: „je znavený svět naší generace, jako stařena si hlavu podpírá,…“ a dál tam bylo něco o tom, že „povede dálnice, kde děti si hrály na louce“, a že se místo na kosmický výzkum dávají peníze na zbrojení. V této chvíli to nemá smysl rozebírat, všichni víme, jak pokračoval vývoj. Jeden komentátor jmenoval celou řadu nadějných politiků z té doby, kteří pocházeli ze stejné generace, ale já většinu z nich znám jen podle jména, přestože se o politiku docela zajímám. Byl to jediný Stanislav Gross, který dosáhl významných úspěchů. Jeho vzestup byl až příliš rychlý, jeho hvězda zazářila jako supernova, a stejně rychle zhasla. Hvězda postupně prochází vývojovými stádii stejně jako člověk. Nejdřív se rodí z mlhoviny, ještě nemá ani vlastní světlo. Teprve při určité velikosti zárodku, kdy je dostatečně velký tlak a teplota, se v nitru zažehnou termojaderné reakce, a mladá hvězda začne zářit. Postupně přejde do dospělosti – dospělým jedincům se říká „hvězda hlavní posloupnosti“. Mezi takové patří i naše Slunce. V pozdějším věku se hvězda zvětšuje, patří mezi červené obry, případně veleobry. V jednom okamžiku se vlastní gravitací zhroutí do jádra, kde vznikne tak velký tlak, že zpětná rázová vlna rozmetá obal hvězdy, která zazáří jako supernova. Krátce intenzívně září, a vzápětí se zhroutí podle hmotnosti původní hvězdy do bílého trpaslíka, neutronové hvězdy nebo černé díry. Tedy hvězda, která extrémně intenzívně září, není v plné síle, jak by se zdálo na první pohled, ale už na konci svého života. Zbytek po supernově jen slabě svítí, až úplně vyhasne, a stane se z něj černý trpaslík.

Není v tuto chvíli důležité, který typ závěrečného stadia hvězdy nastal v poslední fázi života  nejmladšího premiéra a nejpopulárnějšího politika, jakého jsme po revoluci měli. Jeho úspěch byl kdysi symbolem, že i naše, zdánlivě ztracená generace, může prorazit v nové době. Jeho pád ukázal, že je pro naši, v socialismu vychovanou generaci je těžké bojovat jen povolenými zbraněmi. Jeho odchod ukazuje, že i naše generace je smrtelná, a měli bychom se snažit využít čas i k tomu, abychom napravili chyby, kterých se dopustili ti, co se snažili rychle zazářit, a jako supernovy  předčasně zestárly a zhasly. 

Autor: Eliška Anna Kubičková | pátek 17.4.2015 1:08 | karma článku: 24,20 | přečteno: 5843x
  • Další články autora

Eliška Anna Kubičková

Obezita není sexy

Po roce a půl home-officu jsem začala dojždět do zaměstnání a všimla jsem si extrémního množství lidí s nadváhou.

12.9.2021 v 14:00 | Karma: 23,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Tajná strategie promoření

Možná si vzpomínáte, jak před rokem nastalo překvapení, že se lidé začali hromadit v přírodě, a to i na místech, kde dřív bylo možné potkat jen lesní zvěř.

7.3.2021 v 17:44 | Karma: 17,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Nápady našich ministrů

Už delší dobu otvírám stránky sdělovacích prostředků na Internetu nebo zapínám rozhlasové zprávy s podivným pocitem děsu a hrůzy, co zase někdo z vlády nebo jejích poradců vymyslí.

27.1.2021 v 18:53 | Karma: 22,62 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Potěmkinovy roušky

Je už hodně únavné sledovat stále nové zprávy o tom, jak probíhá uvolňování opatření proti epidemii. Podle skutečné situace to působí dojmem, že si někteří zodpovědní nemohou zvyknout, že by skončila jejich chvíle slávy a moci.

18.6.2020 v 16:22 | Karma: 21,57 | Přečteno: 668x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Prymulovi a muškám neutečeš

Jako každý, kdo sleduje zprávy, jsem zaregistrovala názor ministra Hamáčka na možnost sesazení ministra Vojtěcha a jeho nahrazení bývalým náměstkem Prymulou. Docela mě obešla hrůza.

4.6.2020 v 19:14 | Karma: 26,98 | Přečteno: 861x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1439x
Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.