Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prymulovi a muškám neutečeš

Jako každý, kdo sleduje zprávy, jsem zaregistrovala názor ministra Hamáčka na možnost sesazení ministra Vojtěcha a jeho nahrazení bývalým náměstkem Prymulou. Docela mě obešla hrůza.

Jeden z mých nejoblíbenějších koníčků je tvůrci psaní. Občas si udělám radost a vydám si vlastním nákladem nějakou knížku. Jedna z nich je novela s názvem Muškám neutečeš. Její ústřední motto je roj mušek, který si v teplém letním dnu na člověka zasedne a provází ho krajinou. Mušky se lepí na zpocené tváře, zamotávají se do vlasů, lezou do očí. Občas nějakou spolknete nebo vam vleze do nosu. Jdou s vámi, nedají se zapudit ani obelstít. Hlavní hrdinka příběhu má plnou hlavu temných myšlenek, které, stejně jako mušky, nejdou zapudit.

A proč jsem si na ten příběh vzpomněla? Když panovala nejtužší opatření proti šíření koronaviru, s napětím jsem sledovala všechny novinky ohledně uvolňování a zpřísňování těchto opatření. Po většinu té doby jsem si připadala jako v katastrofickém filmu, kde hlavní role hráli ministr vnitra, premiér, ministr zdravotnictví a jeho náměstek. Ten byl ze všech záporných postav ta nejzápornější, protože měl největší moc zamykat dveře a utahovat náhubky, jeho slovo mělo největší váhu. Už když se někde objevil v novinách, v rozhlase, na Internetu, pojala mě hrůza a děs, co zase vyhlásí. Mezi děsivá vyjádření patřilo už proslulé prohlášení, že budou dva roky zavřené hranice nebo že budeme do podzimu nosit roušky. S vojenskou silou se řítil jako tank, který převálcuje všechno, co mu stojí v cestě.

Proto když se objevila zpráva, že bude ve funkci končit, měla jsem hned lepší náladu a napsala jsem na facebook, že je to nejlepší zpráva dne. Radost, že se zbavíme stresujících novinek, které měly často charakter poplašné zprávy, jako se ztratí roj před obličejem, když se večer ochladí a mušky jdou spát, neměla konce. Ani obava, kdo nastoupí na uvolněné místo vrchního zastrašovače mi již nemohla zkazit náladu.

A pak to přišlo. Zpráva z perexu, která spolu s článkem o tom, že roušky už možná zůstanou i v době,  až koronavirus zcela vymizí, což ostatně nedávno prohlásil i sám Prymula, způsobila v mé  unavené a otupělé mysli novou paniku. Uvědomila jsem si, jak člověk nesmí z radosti, že může venku dýchat čerstvý vzduch, a že se může bez roušky!!! najíst v restauraci nebo vykoupat v bazéně, přestat být ostražitý. Podle ministra Hamáčka není výměně ministra zdravotnictví nakloněn premiér Babiš. To ale neznamená, že nemůže změnit názor. Potom zbývá jen doufat, že se ozve dost silných hlasů, které upozorní na to, že zvolit ministrem bývalého ředitele nemocnice sesazeného z důvodu střetu zájmů není dobrý nápad. Také fakt, že firma formálně napsaná na jeho dceru, v níž byl jednatelem, vydělala za pět let sto milionů na blíže nespecifikované poradenské činnosti ve zdravotnictví, neukazuje pana plukovníka v dobrém světle. Jediný argument, který jmenoval ministr Hamáček pro sesazení ministra Vojtěcha, byl že nedostali zdravotníci včas odměny. Nechci teď řešit kompetentnost A. Vojtěcha, to by bylo na zvláštní úvahu. Argument je to však chabý a působí to dojmem, že se sám bývalý náměstek nemůže smířit s tím, že by mu unikl předpokládaný postup na post ministra a sám osobně nebo  za někým v pozadí lobuje za změnu ministra.

Velmi pevně doufám, že nejméně výše uvedené důvody někdo, kdo nemá zájem na návratu této kontroverzní osoby k moci, řekne hodně nahlas a důrazně. Je otázka, kdo to může být, když opozice, která by měla hlídat, aby se nedostaly k moci struktury a osoby nebezpečné z přípravy nové totality, mluví až příliš slušně a potichu.

Autor: Eliška Anna Kubičková | čtvrtek 4.6.2020 19:14 | karma článku: 26,98 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Eliška Anna Kubičková

Obezita není sexy

Po roce a půl home-officu jsem začala dojždět do zaměstnání a všimla jsem si extrémního množství lidí s nadváhou.

12.9.2021 v 14:00 | Karma: 23,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Tajná strategie promoření

Možná si vzpomínáte, jak před rokem nastalo překvapení, že se lidé začali hromadit v přírodě, a to i na místech, kde dřív bylo možné potkat jen lesní zvěř.

7.3.2021 v 17:44 | Karma: 17,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Nápady našich ministrů

Už delší dobu otvírám stránky sdělovacích prostředků na Internetu nebo zapínám rozhlasové zprávy s podivným pocitem děsu a hrůzy, co zase někdo z vlády nebo jejích poradců vymyslí.

27.1.2021 v 18:53 | Karma: 22,62 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Potěmkinovy roušky

Je už hodně únavné sledovat stále nové zprávy o tom, jak probíhá uvolňování opatření proti epidemii. Podle skutečné situace to působí dojmem, že si někteří zodpovědní nemohou zvyknout, že by skončila jejich chvíle slávy a moci.

18.6.2020 v 16:22 | Karma: 21,57 | Přečteno: 668x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Tajemný balíček

Poněkud opožděně jsem zaregistrovala, že mi přišla na telefon zpráva od populárního odesílatele jménem Zásilkovna.

20.5.2020 v 20:17 | Karma: 11,40 | Přečteno: 643x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1439x
Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.