Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otázky pro paní ministryně

Nedávno jsem si dělala nový přeliv a zastřižení konečků a vzpomněla jsem si na debatu o novém účesu paní Schillerové. Na sociálních sítích bylo téma na týdenní diskuzi, jestli si účes udělala sama, nebo kdo jí s ním pomáhal.

Kdybych měla příležitost položit paní ministryni otázku v nějaké debatě, zeptala bych se jí na něco úplně jiného. Vláda schválila zvýšení ošetřovného a jeho přiznání i lidem, kteří pracují na dohodu o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Nikde se nemluví o tom, jakou kompenzaci dostanou lidé pracující na dohodu, kteří nemůžou pracovat z důvodu omezení provozu svého pracoviště, a přitom nejsou rodiče školních dětí. V prvních debatách ohledně náhrad pro zaměstnance a další pracující, kteří museli omezit nebo přerušit výkon svojí práce z důvodu opatření proti pandemii, ministryně práce a sociálních věcí zařadila lidi zaměstnané na dohody do skupiny osob samostatně výdělečně činných a svobodných povolání s tím, že dostanou stejný příspěvek jako první zmíněné skupiny. Od té doby se nic v tomto směru nedělo. Zatímco OSVČ a lidi se svobodným povoláním dostali instrukce, jak žádat o alespoň nějaký příspěvek, a někteří ho už dostali, na velkou skupinu pracujících na externí smlouvy se zapomnělo. Zaznamenala jsem pouze jednu zmínku ministryně financí, že se o těchto případech bude na vládě jednat.

Z různých diskuzí na Internetu vyplývá, že mnoho lidí si pod prací na dohodu představuje občasnou brigádu a diví se, že by tito "brigádníci" měli dostat náhrady jako zaměstnanci nebo živnostníci. Chtěla bych těmto lidem připomenout několik faktů.

Druhy smluv

Kromě smlouvy na hlavní pracovní poměr (HPP) existuje celá řada dalších pracovně právních vztahů. Nejsem odborník a neznám asi všechny. Mezi těmi, s nimiž jsem se někdy setkala, je dohoda o provedení práce (DPP), dohoda o pracovní činnosti (DPČ), mandátní smlouva a smlouva o dílo. Posledně jmenovaná se obvykle týká jednorázové zakázky jako je typicky vytvoření uměleckého díla. Mandátní smlouvu uzavírají firmy s živnostníky, kteří pro ně pracují na určitém projektu. Tyto dvě smlouvy jsou pro samostatné subjekty a nepředstavují zaměstnanecký poměr. Naproti tomu DPP a DPČ zakládají vztah zaměstnanec - zaměstnavatel s určitým rozsahem pracovní činnosti. DPP je omezená na rozsah práce 300 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele. Z výdělku se platí daně a v případě hrubého příjmu od 10000 Kč se odvádí sociální a zdravotní pojištění. Po vyčerpání 300 hodin to zaměstnavatelé řeší tak, že uzavřou novou smlouvu. Obvykle se používá pro jednorázové brigády nebo dlouhodobé, ale nárazové práce, jako je průzkum veřejného mínění, kdy záleží, jestli bude aktuálně probíhat kampaň.

Zaměstnanci bez výhod zaměstnance

Proti tomu dohoda o pracovní činnosti je uvažovaná jako dlouhodobá spolupráce v rozsahu polovičního úvazku. Je omezená na 20 hodin týdně. Vhodná je například pro studenty, důchodce, rodiče na rodičovské dovolené. Na rozdíl od DPP stačí hrubý výdělek 2500 Kč, aby vznikla povinnost zaměstnavatele přihlásit zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění. (Nechci zde rozebírat, že některé chytré firmy uzavřou čtyři smlouvy s hlavičkou čtyř poboček, protože to je na zvláštní článek). Právě tento typ smlouvy si oblíbili nejen pracovní agentury, ale dnes i zaměstnavatelé, a uzavírají DPČ se stálými zaměstnanci. Pracovala jsem na DPČ dost dlouho, takže vím, že základní rozdíl proti HPP je v tom, že si zaměstnanec sám volí rozsah a pracovní dobu podle svých možností, (někdy je požadavek na určitý odpracovaný počet hodin za týden/měsíc), což se dá flexibilně domluvit.

Tuto zásadu, stejně jako rozsah 20 hod/týden, však zaměstnavatelé nerespektují, zaměstnanec na DPČ má stejné povinnosti jako kmenový, ale nemá jeho výhody. Musí pracovat v plném rozsahu hodin, včetně víkendů a nařízených přesčasů. Ve výplatě má odměnu na hodinu, vykazuje se 20 hodin týdně, druhá polovina je zaplacená formou odměn, přesčasů a podobně. Odměny jsou však nenárokové. Na rozdíl od zaměstnance na HPP také nemá nárok na placenou dovolenou, proplacené svátky, na nemocenskou ani na benefity. Je placený čistě za odpracované hodiny jako brigádník, ale má povinnosti jako zaměstnanec v trvalém pracovním poměru. Pro zaměstnavatele je zřejmě tato forma spolupráce výhodná, takže ji využívají, i když rozsah práce odpovídá plnému úvazku.

Dotazy

Můj dotaz pro paní ministryni Schillerovou: Kdy se budete ve vládě zabývat otázkou náhrad za ušlou mzdu pro zaměstnance na dohody, zejména DPČ, jak jste slíbila? Jestliže jste mohli přiznat ošetřovné i lidem zaměstnaným na DPČ a dokonce i na DPP, proč by tito lidé neměli mít nárok na náhradu ušlé mzdy, pokud nemají školní děti? Na rozdíl od kmenových zaměstnanců se na ně totiž nevztahuje náhrada mzdy, kterou na své zaměstnance dostali zaměstnavatelé v případě, kterému říkáme hezky česky "kurzarbeit".

A ještě připojím otázku pro paní ministryni Maláčovou: Proč jste se přestala zabývat ochranou této velké skupiny lidí, kteří zůstali bez výdělku? Většinou to jsou zaměstnanci nejhůře placených profesí ve skladech,  ve výrobě, ve službách. Dále sem patří například lektoři jazyků a externí zaměstnanci různých vzdělávacích agentur, kteří nepracují na IČO, protože si nevydělají tolik, aby mohli platit stále se zvyšující pojištění OSVČ. Jsou to lidé v produktivním věku, kteří neberou důchod, rodičovskou ani jiné dávky. Jako zaměstnanci se smlouvou nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale často živí rodiny, musí platit poplatky, splátky a dokonce i potraviny. Proč se nevěnujete pomoci těmto lidem, kteří raději vzali práci s nevýhodnou smlouvou, než by žádali o dávky a nechali na sebe pracovat druhé?

Autor: Eliška Anna Kubičková | pátek 1.5.2020 22:46 | karma článku: 36,02 | přečteno: 10863x
  • Další články autora

Eliška Anna Kubičková

Obezita není sexy

Po roce a půl home-officu jsem začala dojždět do zaměstnání a všimla jsem si extrémního množství lidí s nadváhou.

12.9.2021 v 14:00 | Karma: 23,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Tajná strategie promoření

Možná si vzpomínáte, jak před rokem nastalo překvapení, že se lidé začali hromadit v přírodě, a to i na místech, kde dřív bylo možné potkat jen lesní zvěř.

7.3.2021 v 17:44 | Karma: 17,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Nápady našich ministrů

Už delší dobu otvírám stránky sdělovacích prostředků na Internetu nebo zapínám rozhlasové zprávy s podivným pocitem děsu a hrůzy, co zase někdo z vlády nebo jejích poradců vymyslí.

27.1.2021 v 18:53 | Karma: 22,62 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Potěmkinovy roušky

Je už hodně únavné sledovat stále nové zprávy o tom, jak probíhá uvolňování opatření proti epidemii. Podle skutečné situace to působí dojmem, že si někteří zodpovědní nemohou zvyknout, že by skončila jejich chvíle slávy a moci.

18.6.2020 v 16:22 | Karma: 21,57 | Přečteno: 668x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Prymulovi a muškám neutečeš

Jako každý, kdo sleduje zprávy, jsem zaregistrovala názor ministra Hamáčka na možnost sesazení ministra Vojtěcha a jeho nahrazení bývalým náměstkem Prymulou. Docela mě obešla hrůza.

4.6.2020 v 19:14 | Karma: 26,98 | Přečteno: 861x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1439x
Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.