Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dlouho je s námi nový virus?

O novém viru Covid-19 bylo už napsáno tolik článků, že je asi nikdo nestíhá číst. Nicméně, málo se poukazuje na jednu zajímavou věc.

V moři informací o novém viru poněkud zapadla zpráva, že je možné, že se objevil v různých zemích, včetně České republiky, již před několika měsíci. Možná už na konci minulého roku. Pokud taková informace někde nenápadně probleskne, několik lidí napíše do komentářů, že ji zřejmě oni, nebo někdo z blízkého okolí prodělali, a popisují příznaky "neobvyklé chřipky", která je postihla třeba v lednu.

Obvykle je taková zpráva nenápadná a nikdo ji víc nerozšiřuje a nerozebírá. Přitom, když se nad tím zamyslíme víc, můžeme odvodit mnoho zajímavých souvislostí. Samozřejmě lze namítnout, že jsou to dohady, domněnky, které nejsou zcela ověřené. Při určitém množství dobré vůle by se ověřit daly - například tak, že lidé, kteří se domnívají, že nemoc přestáli, by se podrobili testu, jestli mají protilátky, (neřešme, že nevzniknou vždy), ale jistě by to určitá stopa důkazní byla.

Proč se tak neděje, může mít zcela prozaický důvod, a to že ve všeobecném shonu a panice není čas zkoumat všechny hypotézy. Je však možná i jiná příčina, proč se této tezi nikdo nevěnuje. Jestliže by před několika měsíci několik lidí onemocnělo s lehčím či těžším průběhem, někteří možná dokonce zemřeli, a většina se vyléčila, znamenalo by to, že se objevil nový typ virového onemocnění respiračního typu. Kolik takových lidí bylo, nevíme. Byli to jednotlivci, desítky, nebo dokonce stovky? Co víme je, že když se začala nákaza tímto novým typem viru sledovat, postupně se objevovaly nové případy. Po prvních třech nakažených v ČR, (o nichž se vědělo), se začala šířit restriktivní opatření, zasahující vzdělání, sport, kulturu, mnoho služeb, ale i výrobu. Byl zasažen nejen společenský, ale i rodinný život většiny lidí. Několik  představitelů státu získalo téměř neomezenou moc určovat lidem, co smí a nesmí pod hrozbou sankcí. Sami musí vidět, že některá opatření jsou zcela nesmyslná, ani je nemusím jmenovat. Mnoho lidí přišlo o práci, nemůžou se scházet rodiny, přátelé. Nelze cestovat do zahraničí a zpět. Lidé se bojí sebe navzájem buď kvůli nákaze nebo kvůli udávání. Když se před měsícem začaly valit informace o hrozbě, která může znamenat téměř konec světa, připadala jsem si jako v nějakém apokalyptickém filmu. 

Situace je taková, jaká je, takže si můžeme jen představit, jak by vše pokračovalo, kdyby onemocnění nebylo vyhlášeno za hrozbu, a sepsán apokalyptický scénář. Zřejmě by další lidé onemocněli s lehčím či těžším průběhem, většinou by se vyléčili, někteří by zemřeli. Tak, jak to bývá u všech vážnějších nemocí. Přitom by pracující chodili do zaměstnání, děti do školy. Volný čas by lidé trávili ve společnosti, při sportu, na cestách. Ve zprávách by se objevila informace o epidemii chřipky, jak je v tomto ročním období běžné každý rok. Lidé by byli nabádáni, aby dodržovali prevenci proti virovým onemocněním, což je zejména otužování, pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek ovoce a zeleniny a dodržování hygienických pravidel. Mezi ně patří i to, aby osoby s příznaky chřipkového onemocnění nechodili mezi lidi, nesahali holýma rukama na potraviny k přímé konzumaci a další návyky, které by měl každý znát nejméně od základní školy. Možná by vyšel rozhovor s vědcem o tom, že se objevila nová mutace chřipkového viru.

Opatření, která postupně zavádí politici po celém světě, oficiálně proti šíření nemoci, ale můžeme si všimnout, že už padají návrhy na znárodňování, špehování, izolaci některých skupin lidí, zavírání hranic a další projevy totality, mají k prevenci onemocnění dost daleko. Některá, jako je nařízení zakrytí nosu ve venkovním prostředí, uzavření sportovišť, ale i farmářských trhů, kde se dostane kvalitní čerstvá zelenina, jsou vysloveně kontraproduktivní. Dobře si pamatuji, jak jsem ještě v reprodukčním věku, kdy jsem nemohla jeden týden v měsíci chodit plavat, (chodím od roku 1986 do venkovního bazénu celou zimu), kolikrát chytla virové onemocnění.

Někdy mi skoro připadá, jako kdyby opatření měla vést k tomu, aby co nejvíc lidí onemocnělo, a byla tak záminka nouzový stav maximálně prodlužovat. Neumím si totiž vysvětlit, proč by jinak vznikaly takové nápady, jako nutit lidi chodit v roušce, která před viry nechrání, ale naopak je jejich semeništěm, otvírat  sportoviště bez hygienického zázemí, pokutovat lidi na procházce na čerstvém vzduchu, a hlavně občany neustále stresovat. Vypadá to na první pohled jako konspirace, ale pro toho, kdo je zvyklý používat analytické myšlení, to zase tak velké překvapení není. 

 

Autor: Eliška Anna Kubičková | čtvrtek 16.4.2020 21:03 | karma článku: 24,97 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Eliška Anna Kubičková

Obezita není sexy

Po roce a půl home-officu jsem začala dojždět do zaměstnání a všimla jsem si extrémního množství lidí s nadváhou.

12.9.2021 v 14:00 | Karma: 23,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Tajná strategie promoření

Možná si vzpomínáte, jak před rokem nastalo překvapení, že se lidé začali hromadit v přírodě, a to i na místech, kde dřív bylo možné potkat jen lesní zvěř.

7.3.2021 v 17:44 | Karma: 17,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Nápady našich ministrů

Už delší dobu otvírám stránky sdělovacích prostředků na Internetu nebo zapínám rozhlasové zprávy s podivným pocitem děsu a hrůzy, co zase někdo z vlády nebo jejích poradců vymyslí.

27.1.2021 v 18:53 | Karma: 22,62 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Potěmkinovy roušky

Je už hodně únavné sledovat stále nové zprávy o tom, jak probíhá uvolňování opatření proti epidemii. Podle skutečné situace to působí dojmem, že si někteří zodpovědní nemohou zvyknout, že by skončila jejich chvíle slávy a moci.

18.6.2020 v 16:22 | Karma: 21,57 | Přečteno: 668x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Prymulovi a muškám neutečeš

Jako každý, kdo sleduje zprávy, jsem zaregistrovala názor ministra Hamáčka na možnost sesazení ministra Vojtěcha a jeho nahrazení bývalým náměstkem Prymulou. Docela mě obešla hrůza.

4.6.2020 v 19:14 | Karma: 26,98 | Přečteno: 861x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1439x
Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.