Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hradní fraška

Na Pražském Hradě bývají divadelní představení, ale hořkou komedii, kterou připravili hradní úředníci místním občanům i zahraničním návštěvníkům Prahy, ani klasik nepřekoná.

Hned, jak jsem se poprvé dočetla o kontrolách u vstupů do Hradu, tak jsem zapochybovala o účinnosti takového opatření proti hrozbě teroristického útoku. Nechci rozebírat, jestli je nějaký důvod, aby si teroristé vybrali Prahu a ještě přímo a právě Pražský Hrad, to by bylo na jinou úvahu. Snad mě k tomu napadá, že si nepamatuji, že by nějaký terorista útočil na sídlo prezidenta, kde se jaksi očekávají bezpečnostní opatření, na rozdíl například od metra, pláže nebo rekreačního střediska.

Proč jsem pochybovala o efektivnosti těchto opatření. Jako návštěvník kulturních a sportovních akcí jsem velmi častým objektem různých kontrol a osobních prohlídek. Všechny dosud probíhaly přibližně takto:

"Ukažte tašku, (batoh, kabelku),...." Otevřu tašku. "Vytáhněte tohle." (Například svetr, ledvinku). Vytáhnu jmenované věci. "V pořádku, můžete jít."  Podobným způsobem probíhaly všechny kontroly, které jsem zažila, a byly jich možná desítky. Vymykala se jen jedna, a to vloni na festivalu v Berlíně. Jely jsme s kamarádkou bez noclehu (z úsporných důvodů), takže jsme s sebou do areálu táhly jídlo, pití, teplejší oblečení, pláštěnky a další objemné věci. Členka ostrahy mi při vstupu podrobně prohlédla příruční tašku (větší kabelku), podrobně myslím, že chtěla, abych vytáhla všechny věci, ale jejich obsah ji už nezajímal. Pak mě nechala jít a vůbec si nevšimla, že mám přes rameno pytel se šňůrkou na stahování napěchovaný výše jmenovanými věcmi, jaký dobře znají účastníci závodů RunCzech, kde bývá součástí startovních potřeb.

Nelze se samozřejmě potom divit, že na fotbale bouchají petardy, občas se tam motá divák, jemuž se podařilo pronést malou placatou láhev, na Dylanovi (pro nefanoušky tohoto umělce - Dylan má k paranoidní vztah k fotografování  a v mladších letech při záblesku v sále klidně ukončil koncert) se fotografuje, nejen z mobilu ale i velkými aparáty,... a na Pražský Hrad se šli podívat reportéři s plynovou pistolí a nebezpečně dlouhým nožem.

Dávám přednost zprávám na Internetu před jinými médii, protože na rozdíl od rozhlasu, televize nebo novin, je součástí diskuze. I když se vždycky aktivně nezúčastním, tak si ráda čtu komentáře, což je v mnoha směrech poučné a zajímavé a opět by to bylo na samostatnou úvahu. V diskuzi ke zprávě o testu kontrol na Hradě se objevil i příklad jiného testu z Francie, kde se novinářka dostala na letiště se zbraní. U nás ovšem proběhl podobný test taky. Možná si vzpomínáte, jak jeden zaměstnanec letiště chodil v hlídaných prostorách s imitací plastové trhaviny uložené ve vázání bot. Je jasné, že kontroly na letišti jsou jiné kategorie než nahlédnutí do tašky, přesto se dostanou mezi cestující podobní "testeři" jako výše, občas někdo nožem ohrožuje posádku a občas nějaké letadlo havaruje nebo zmizí z nejasných důvodů, kdy "není vyloučen výbuch na palubě".

Z výše uvedených příkladů je zřejmé, že kontroly asi nikdy nebudou dostatečné. Z principu to ani nejde. Například plastovou trhavinu nezaznamenají detektory kovů. Rentgen zavazadel nepomůže, když bude předmět ukrytý pod prádlem, nehledě na to, že sebevražedný atentátník neváhá vložit si nálož třeba do úst.

V diskuzi byly další zajímavé postřehy. Například, že je nesmysl kontrolovat vchod na volné prostranství. Hlídají se obvykle budovy, případně uzavřené areály, kde se schází velké množství lidí najednou v určitou dobu, například sportovní stadión v době utkání. V kontextu tohoto opatření by se musely kontrolovat i ulice v okolí Hradu, a protože, jak víme z nedávné doby, může dojít k útoku kdekoliv, tak by se musely hlídat všechny ulice, náměstí, nádraží, obchody, restaurace, ..., prostě úplně všechno. Možná by bylo proto jednodušší změnit celkový systém v řešení tzv. uprchlické krize. To je také na jinou úvahu. Nicméně, jestli o tom napíšu já nebo někdo jiný na blog, není podstatné. Důležité je, jestli se skutečným řešením této krize, protože se o krizi jedná, začne už někdo vážně zabývat. Řešení není vyplácení stejné sociální podpory ve všech státech, jak bylo nedávno osvíceně navrženo, a není to ani zpřísnění kontrol na Pražském Hradě, které po utržené ostudě deklaruje hradní mluvčí. Zajímavé je si také všimnout, že ještě nedávno bylo možné vyměnit standardu za červené trenýrky. Tak nějak dva extrémy.

Vzhledem k tomu, že nejpodrobnější kontrolu jsem v Praze zažila při vstupu do Parlamentu ČR, tak to vypadá, že bezpečnost návštěvníků a občanů Prahy důvodem zavedení kontrol u vstupů do Hradu zřejmě  nebude.

 

 

Autor: Eliška Anna Kubičková | pondělí 15.8.2016 22:40 | karma článku: 21,81 | přečteno: 2006x
  • Další články autora

Eliška Anna Kubičková

Obezita není sexy

Po roce a půl home-officu jsem začala dojždět do zaměstnání a všimla jsem si extrémního množství lidí s nadváhou.

12.9.2021 v 14:00 | Karma: 23,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Tajná strategie promoření

Možná si vzpomínáte, jak před rokem nastalo překvapení, že se lidé začali hromadit v přírodě, a to i na místech, kde dřív bylo možné potkat jen lesní zvěř.

7.3.2021 v 17:44 | Karma: 17,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Nápady našich ministrů

Už delší dobu otvírám stránky sdělovacích prostředků na Internetu nebo zapínám rozhlasové zprávy s podivným pocitem děsu a hrůzy, co zase někdo z vlády nebo jejích poradců vymyslí.

27.1.2021 v 18:53 | Karma: 22,62 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ostatní

Eliška Anna Kubičková

Potěmkinovy roušky

Je už hodně únavné sledovat stále nové zprávy o tom, jak probíhá uvolňování opatření proti epidemii. Podle skutečné situace to působí dojmem, že si někteří zodpovědní nemohou zvyknout, že by skončila jejich chvíle slávy a moci.

18.6.2020 v 16:22 | Karma: 21,57 | Přečteno: 668x | Diskuse| Společnost

Eliška Anna Kubičková

Prymulovi a muškám neutečeš

Jako každý, kdo sleduje zprávy, jsem zaregistrovala názor ministra Hamáčka na možnost sesazení ministra Vojtěcha a jeho nahrazení bývalým náměstkem Prymulou. Docela mě obešla hrůza.

4.6.2020 v 19:14 | Karma: 26,98 | Přečteno: 861x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1439x
Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.