Zklamal jste mě, pane Schwarzenbergu

2. 02. 2013 19:34:17
V období dospívání jsem četla nejraději ze všeho francouzskou a ruskou klasiku, až se mi spolužáci smáli, že jsem zkažená četbou romantické literatury. Od té doby jsem už trochu dospěla, ale přesto bych očekávala, že se potomek tak slavného rodu bude chovat jako „čestný muž a šlechtic“, jak jsem četla v jednom románu.

Přiznám otevřeně, že jsem Vás z více důvodů nechtěla volit za prezidenta, zde uvedu alespoň dva nejdůležitější. Vždycky jsem toužila po vzdělání a trvalo mi velmi dlouho, než se mi ho podařilo získat, protože jsem musela od mládí pracovat, studovala jsem po večerech, kvůli finančním problémům jsem musela několikrát přerušit vysokou školu. I když to stálo hodně námahy a odříkání, nakonec se mi alespoň částečně podařilo splnit svoje sny. Ani v dětství jsem nežila v bohatých poměrech, třeba první magnetofon jsem si koupila na půjčku, až když jsem chodila do zaměstnání.

Nevyprávím Vám to proto, abych si ztěžovala, není v tom žádná závist, vím, že nikdo nemůže za svůj původ. Jen si myslím, že člověk, který se díky majetkovým poměrům a společenskému postavení předků narodí rovnou do desátého patra společenského žebříčku, nevidí do přízemí. Není to otázka bohatství, třeba můj oblíbený zpěvák Bob Dylan si před několika lety koupil v Anglii zámek za čtyřicet miliónů liber. Rozdíl je v tom, že Dylan začínal v přízemí a postupně vystupoval pěšky po schodech do dalších pater, jestli mi rozumíte.

Druhý důvod spočívá v tom, že kosmopolitní člověk hovořící mnoha jazyky s bydlišti v různých státech Evropy, nebude podle mého názoru lpět na zachování identity malého státu uvnitř bývalé monarchie. Ostatně i z Vašich názorů v diskusích bylo patrné, že jste především Evropan.

Přestože jsem Vás z výše uvedených důvodů, pane Schwarzenbergu (šlechtické tituly se u nás už téměř sto let nepoužívají), nevolila za svého budoucího prezidenta, nebyla jsem proti Vám nijak osobně zaujatá, naopak některými myšlenkami jste si získal moje sympatie. Například se mi líbilo Vaše přirovnání, že „věznice je vysoká škola zločinu“, přestože jste tím obhajoval spornou amnestii. Nebo mě zaujala Vaše odpověď na otázku, jestli jste pro povinné poloviční zastoupení žen v manažerských funkcích, kdy jste neopakoval obvyklé fráze, ale vyjádřil jste originální myšlenku, že k vyrovnání dojde vývojem, a poměry se možná i překlopí, protože už teď studuje na vysokých školách víc dívek než kluků.

Když Vaši voliči a fanoušci uváděli jako v podstatě jediný důvod svojí volby Vaše vlastnosti jako je čestnost, slušnost, pokora, tak jsem se jich provokativně zeptala, odkud berou tu jistotu o charakteru člověka, kterého znají jen z médií. Nikdo mi na tuto otázku neodpověděl, stále opakovali stejná slova jako mantru. Usoudila jsem, že zřejmě odvozují uvedené vlastnosti z Vašeho šlechtického původu. Protože jsem také četla romány jako jsou Tři mušketýři, Hrabě Monte Christo nebo Matyáš Sándor, uvěřila jsem, že bezbřehý obdiv a důvěra Vašich příznivců, může mít i reálný základ ve Vašich šlechtických vlastnostech.

Potom přišly dlouho s napětím očekávané volby a brzy po nich výsledky. Poslouchala jsem v rádiu reportáž a první dojmy z výsledků a musím říct, že Vaše odpověď na otázku, co považujete za příčinu svojí prohry, mě hodně zklamala. Kdybyste odpověděl, že Vám uškodila účast v současné vládě a spojení s neoblíbeným Miroslavem Kalouskem, tak bych si řekla, že mluvíte jako standardní politik. Kdybyste řekl něco o tom, že Vám uškodila některá neuvážená vyjádření (například o Benešových dekretech), kdybyste připustil, že Váš protikandidát projevil větší koncepčnost a lepší rétorické schopnosti, nebo i kdybyste mluvil jen obecně a sportovně přiznal, že soupeř a jeho tým byl lépe připraven, tak bych si řekla, že slova „čestný muž a šlechtic“ nejsou jen prázdná fráze, že šlechtický titul, (kterým se necháte rád oslovovat), není jen pozlátko. Uvěřila bych, že máte něco z románových hrdinů, které jsem obdivovala v teenagerských letech.

Vy jste však řekl něco úplně jiného. Mluvil jste o tom, že za Vaši prohru může neférová kampaň soupeře, lži a podpásovky. Nechci teď řešit, jestli soupeřova hra byla zcela bez faulů. I já jako dlouholetá fanynka Vašeho protikandidáta, (kterého považuji za jednoho z nejlepších politiků, jaké jsme po revoluci měli), jsem zaznamenala místy nedovolené bránění a sem tam nějaký bodyček. Mrzí mě ale, že se Vy, který si zakládá na svém šlechtickém původu a Vaše volební hesla nebyla skoro nic jiného, než charakterové vlastnosti, které si připisujete zřejmě i Vy sám, jste se snížil k takové jednoduché výmluvě. Přičítala jsem tato Vaše slova počátečnímu zklamání, které bylo ihned po zveřejnění výsledku pochopitelné. Čekala jsem, jestli v následujících dnech třeba svá slova nezmírníte. Místo toho jsem četla ublížené články Vašich příznivců, kde vyjmenovávali „Zemanovy lži“, které ve skutečnosti nebyly ani Zemanovy, protože to by si je musel sám vymyslet, a při podrobnější analýze některých případů se ukázalo, že to nebyly ani lži, ale spíš špatné interpretace ne zcela věrohodných informací.

Také jste, pane Schwarzenbergu, pochválil svůj volební tým za férovou kampaň. Nejsem si úplně jistá, jestli do svého volebního týmu zařazujete také tištěné a elektronické noviny, ale i když zapomeneme na pohádku o nezávislém tisku, tak jejich kampaň rozhodně férová nebyla. Pokud jde o idealistickou mládež, slyšela jsem něco o komandech, která procházela Prahou,.. ale to mám jen z páté ruky, tak se toho nechci chytat. Za nejtrapnější součást kampaně, (i když za toto zřejmě Vy osobně nemůžete), považuji škatulkování voličů do sociálních a inteligenčních skupin. Nemusím asi opakovat, že Vaši voliči byli mladí, vzdělaní, inteligentní obyvatelé velkých měst, zatímco protikandidáta volili starší venkované s nižším vzděláním a inteligencí. Mluvilo se i o zastrašování, nic konkrétnějšího o tom nevím, avšak výše popsaný jev psychologického nátlaku považuji za možná nejvyšší formu zastrašování v celé kampani.

Tak nevím. Musím říct, že obyčejný zeman, který umí otevřeně přiznat, kdy se mýlil (dokonce o tom napsal knihu), je pro mě důvěryhodnější než kníže, který se jen slabošsky vymlouvá a neumí si přiznat pravdu. Asi byly ty romány o šlechtických hrdinech příliš idealistické a měl pravdu spíš Ludwig van Beethoven, když řekl jednomu šlechtici: „Co jste vy, kníže, jste náhodou, jste rodem. Co jsem já, jsem vlastním přičiněním. Knížat jsou a budou tisíce, Beethoven jen jeden.“

Autor: Eliška Anna Kubičková | sobota 2.2.2013 19:34 | karma článku: 40.81 | přečteno: 2818x

Další články blogera

Eliška Anna Kubičková

Obezita není sexy

Po roce a půl home-officu jsem začala dojždět do zaměstnání a všimla jsem si extrémního množství lidí s nadváhou.

12.9.2021 v 14:00 | Karma článku: 23.32 | Přečteno: 864 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 200 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 606 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1411

Mám vzdělání a praxi v mnoha oborech, zejména v průmyslu, vzdělávání, výzkumu, umělecké tvorbě, popularizační a publikační činnosti a marketingu. Hodně se také věnuji literárním aktivitám. Vedu literární skupinu SIG Literární tvorba, vydala jsem sbírky básní Cesta za duhou./Jestli víte to, co já/, Stroj času, Když nastává odliv nadějí, Démanty v nás,  Dopisy, Na dně vesmíru našeho myšlení, básně a prózu Úlomky duhy, povídky Osudová a novelu Muškám neutečeš. Dále jsem přispěla do různých sborníků, jako například Opouštění ze soutěže Literární Varnsdorf 2016 nebo Za okny tma z prvního ročníku soutěže, kterou pořádá naše skupina. Knihy také graficky a výtvarně upravuji. Pocházím z umělecké rodiny, přispěla jsem do rodinné umělecké knihy Katalog 100 let výtvarné tvorby jedné rodiny.

Někdy v uměleckých oborech soutěžím, (mám nějaké úspěchy v literární tvorbě), ale prezentuji i malbu a fotografii, buď ve výstavních síních nebo na Internetu, jako například v této galerii https://www.e-moc-e.cz/malba-2020/. Mám ještě mnoho dalších zájmů, mezi něž patří pozorování a komentování společnosti, což dělám na blogu. Dlouho jsem vedla, dnes už neaktivní, blog http://kubickova.bigbloger.lidovky.cz/.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...